De verzorging van dit ras valt wel mee...

De vacht: Geen trimbeurten nodig echter wel een maal per week  borstelen met een borstel die niet de ondervacht weg haalt. Het thuis wassen is eigenlijk niet nodig als de Toller regelmatig zwemt. Mocht het onverhoeds toch eens nodig zijn gebruik dan een hondenshampoo. Verder mag het haar dat tussen de voetkussens groeit weg geknipt worden zoals ook de langwildgroei op de voeten.

De beharing bovenaan en in het oor moet geplukt worden. Niet knippen dus dat ziet er zelden mooi uit. Deze haren plukken geeft het bijzondere aan de kop van een Toller te zien, laat het dus eventueel voordat u met u Toller naar een hondenshow gaat een paar dagen van tevoren door een expert doen. B.v. een trimster. Mocht uw hond een droge huid hebben of een doffe vacht is het aan te raden eenmaal per dag een theelepeltje plantaardige olie over het voer te geven. Bij voorkeur maiskiem olie.

De oren: dienen regelmatig gecontroleerd te worden op vuil. Het verwijderen kan met een doekje met oorcleaner, die u kunt verkrijgen bij elke dierenspeciaalzaak. Als er stank uit een oor komt gaat u met de hond naar de dierenarts, de kans is dan groot dat de hond een oorontsteking heeft.

De NAGELS: Afhankelijk van de hond moet u nagels knippen. Als de hond staat en de  nagels raken de grond zijn ze te lang. Hierdoor kan indien de nagels echt lang zijn de voet open gaan staan. Vergeet ook de binnenste nagel niet. Deze kan bij verwaarlozing zolang worden dat hij  in de huid groeit, wat erg pijnlijk is voor de hond.

Het gebit: Regelmatig controleren op tandsteen. Het beste is om te poetsen met een hondentandpasta. Honden krijgen niet snel gaatjes omdat er in het speeksel geen zuren zitten zoals bij mensen. Bij tandsteen dit verwijderen of laten verwijderen.

De Entingen: Bij een volwassen hond jaarlijks laten enten. Als u naar het buitenland gaat denk dan aan de rabiësenting die een maand voor vertrek gegeven dient te worden. Gaat u naar Frankrijk denk ook aan een teken enting. Teken daar zijn vaak besmet met de brorreliabacterie die de ziekte van lyme veroorzaakt. Ook is het dan raadzaam om 2 weken voor vertrek een zg.SCALIBOR band om te fdoen.Deze beschermd tegen het zandvliegje,wat na een prik altijd vroeg of laat de dood tot gevolg heeft...

De voeding:de hond haalt uit de voeding de energie, bouwstoffen en hulpstoffen die hij nodig heeft. Daarbij is het van belang dat de voeding bestaat uit de volgende 7 nutriënten.

1e. Koolhydraten, deze leveren energie.

2e. Vetten, ook deze leveren energie.

3e. Eiwitten, dit zijn ketens van aminozuren deze leveren bouwstoffen.

4e. Mineralen, leveren bouwstoffen en zijn nodig voor het zenuwstelsel.

5e. Vitamines, leveren hulpstoffen voor enzymsystemen.

6e. Ruwvezel, beïnvloedt de peristaltiek(beweging) van de darmen.

7e. Water, nodig voor chemische omzettingen in het lichaam en voor transport.

  In een goede voeding zullen deze 7 altijd aanwezig zijn. Ook belangrijk zijn de verhoudingen.

In de complete voeders zijn de 7 aanwezig, echter de verhouding kan per merk verschillen. In het geval van puppyvoer ten opzichte van het voer van een volwassen hond is dat duidelijk, onderling treffen we verschillen in de verhoudingen. Hoeveel de hond nodig heeft kan ook verschillen.

  Welke soort voer kennen we. Enkele voorbeelden, droogvoeders onder te verdelen in, hondenbrood (meestal gegeven als koekjes), pellets dit zijn korte pijpjes samengeperst voer, diners, geëxpandeerde korrels (brokken). Ander voer zoals, blikvoer en commercieel voer waaraan vlees toegevoegd mag worden. Let wel op de aangegeven hoeveelheden, want teveel vlees is schadelijk voor de hond. In Nederland bestaat geen kwaliteitsbewaking van hondenvoer door de overheid. Koop daarom een compleet hondenvoer van een bekend merk.

Algemene conditie:tot de verzorging behoort ook de conditie van uw Toller. Deze bereik u enkel en alleen door voldoende beweging te geven aan uw Toller.

  Wat u de hond nooit mag geven : zijn b.v. varkensvlees, hiervan kunnen ze de ziekte van Aujensky krijgen, deze is dodelijk. Ook geen rauwe eieren geven, hierin zit een stof die de vitamine B afbreekt in de darmen. Chocolade is ook zeer ongezond voor een hond, er zit cacaoboter in, dit bevat theobromine. Grote hoeveelheden hiervan geven een verlamming van de hartspier. Vers wit brood kan lijden tot darmverstopping.